Hebugi.com - Din Mitoloji- Tarih - Felsefe I İslam'ın Kayıp Şehri - PETRA

Hebugi.com - Din Mitoloji- Tarih - Felsefe I İslam'ın Kayıp Şehri - PETRA

Petra, bütün şehirlerin belkide en gizemli olanı.

Çünkü dünya tarihi ve insanlık açısından önemi değerlerin hepsinin bir şekilde burayla bir bağlantısı olduğunu yavaş yavaş arkeolojik çalışmalar ile öğreniyoruz. Bu film tadındaki videoyu keyifle izleyeceğinizi düşünüyorum. İyi seyirler.

- Güzel bir anlatım. Kaliteli işler yapıyorsunuz öncelikle tebrik ederim. Ancak videolarınızın pek çoğunda bilgi hataları mevcut olduğunu da gördüm. Elbette ki eldeki imkânlar, kaynaklar vb. ile elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorsunuzdur. Biz de katkıda bulunalım istiyoruz bu güzel işlere. Lütfen yorumlar konusunda bizi yanlış anlamayın. Amacımız küstahlık değil ki bizim aktardıklarımızda da hatalar olması muhtemeldir. Saygılar.

1 - 00:40'ta "Arapçada 'Ağlayan Şehir' anlamına gelen Petra" diyorsunuz. Ancak videonun devamında (04:53'te) Petra isminin Romalılar tarafından kullanıldığını Arapların ise Mekka dediğini ifade ediyorsunuz. Muhtemelen devam kısmında verdiğiniz bilgi doğru, çünkü Arapçada "Ağlayan Şehir" "Madinat Tubki" olarak ifade ediliyor. 2 - "Kâbe" bir özel isimdir. "Kâbe Kültürü" demek hatalı bir tanımlamadır. Bunun yerine "Tapınak Kültürü" demek daha doğru olacaktır. Diğer bir ifadeyle "Camii" bir ibadethane yapısının genel adıdır. Bu nedenle pek çok yerde camii vardır demek hatalı değildir. Ancak "İstanbul'da 30 tane Sultanahmet Camii var." demek yanlıştır. 3 - 03:01'de "Lut, Menat..." diyorsunuz. Doğrusu "Lat, Menat..." olmalı. 4 - 05:10'dan itibaren Fil Suresi'nden bahsediyor ve devamında Mekke'ye fillerin gelemeyeceğinden ve Arap Yarımadası'nda fillerin hiçbir zaman var olmadığından bahsetmiş ve bunu genel olarak su varlığına dayandırmışsınız. Öncelikle açıklamaya geçmeden şunu ifade etmemiz gerekiyor.

Sanırız ki kaynaklara dair bir yanlış okumanız mevcut. Nitekim yetişkin bir filin günlük su tüketimi ile ilgili olarak kaynaklarda yer alan miktar 150 - 300 lt arasında değişiyor. Bu da ortalama 225 lt'ye tekabül ediyor. Siz ise 2 tondan bahsediyorsunuz ki bu mümkün değil. Bunlara ek olarak bahsedilen fil ordusu ile yüzlerce filin anlaşılması ve bunların yiyecek ve içeceklerinin temin edilmesindeki zorluğun bu olayı imkânsız göstermesi konuyu bahsettiğiniz yöne çekiyor. Ancak aktarılan olayda fil sayısı belli olmamakla birlikte tarihî olaylar asla tahminle kaydedilmez. Diğer bir ifadeyle bu vb. hadiseler görgü tanıklarının sözlü tarih aktarımı ile ilettikleri bilgilere dayanır ve bir veya birkaç müverrih zaman içinde bahsedilen olayları kaleme alır. Bu noktada şayet kişilerin kayıtları varsa kimi kaynak 10 fil kimi ise 50 fil diyebilir. Ancak filin varlığı değişmez, olmayan bir filden bahsedilmez. Olmayan varlıkların varmış gibi aktarıldığı edebiyat türü efsanelerdir ki bu türün örneklerinde yaşayan şahit gösterilemez. Oysa ki Fil Vakası'ndan devam eden dönemde de pek çok insan görgü şahidi olarak bahsetmiştir. Son olarak bir filin 10 günlük su ihtiyacı olan 2 tonluk suyu 3 deve ile 6 tona çıkarıp fillerle bir ay yol gitmek de mümkün olabilir. Ayrıca Yemen ile Mekke arası 1000 km civarı, fillerin günde 2 saat uyuduğunu ve kalan zamanda hareketli olduğunu düşündüğünüzde bu mesafenin kat edilmesi de hiç imkânsız değil gibi. Videolara yorum katmak elbette ki hakkınız. Ancak akademik bilgileri siz de sizin gibi video hazırlayanlardan değil de akademik kaynaklardan okuyorsanız kaynak bilgilerinizi de paylaşmanızı rica ederiz. Çalışmalarınızda başarılar...

-  Prof. King'in özellikle kıble konusunu ilgilendiren yazı ve kitaplarının listesini vermek uygun olacaktır:

“al-Khalîlî’s (universal) qibla table (for the whole world)” (1975); “Some medieval values of the qibla at Cordova” (1978); “Astronomical alignments in medieval Islamic religious architecture” (1982); “The astronomical orientation of the Kaaba” (with Gerald S. Hawkins, 1982); and “Faces of the Kaaba” (1982); “Al-Bazdawî on the qibla in early Islamic Transoxania” (1983); “Architecture and astronomy: The ventilators of medieval Cairo and their secrets (regarding orientations in Cairo)” (1984); “The sacred direction in Islam: A study of the interaction of reli­gion and science in the Middle Ages”

(1985) “Kibla (mathematical aspects)” in Encyclopedia of Islam (1986); “The earliest Islamic mathematical methods and tables for finding the direction of Makka” (1986); “L’Islam et la science : le problème de la qibla” (1987, based on DAK) “Makka as centre of the world” in Encyclopedia of Islam (1991); “Qibla charts, qibla maps, and related instruments” (with Richard P. Lorch, 1992); “Folk astronomy in the service of religion: The case of Islam” (1994); “The orientation of medieval Islamic religious architecture and cities” (1995); “Samt (direction)” in Encyclopedia of Islam (1995); “Islamic astronomy”

(1996); “Two Iranian world maps for finding the direction and distance to Mecca” (1997); World-Maps for finding the direction and distance to Mecca – Innovation and tradition in Islamic science (1999); Finding Qibla in Islam, partial Persian translation by Hossein Nahid of World-Maps book, (2016); In Synchrony with the Heavens: Studies in astronomical timekeeping and instrumentation in medieval Islamic civilisation (2004-05); “The sacred geography of Islam” (2005); “The qibla in medieval Córdoba and the orientation of the Great Mosque” (2017).

Haber Yorumları