Ambalaj  Sektörleri
Firma Fabrika EkleAmbalaj Sektörleri kategorisinde ilan bulunamadı.
  • Görünüm
İlan Başlığı Fiyat İlan Tarihi Adres
İlan bulunamadı.

Ambalaj Sektörde faaliyet gösteren Firmalar 

Plastik, kağıt,karton, metal, cam ve ahşap ambalaj olmak üzere beş ana grupta üretim yapmaktadırlar. 

Türk ambalaj sanayi ürünleri ihracatı 2019 yılında 4,7 milyar dolar olmuştur. Ayrıca büyük miktarda ambalaj, ihraç ürünü ambalajı olarak dolaylı yoldan ihraç edilmektedir. Ambalaj sanayi ihracatı son beş yılda 1 milyar dolar artmıştır. Küresel krizden dolayı pazarlarda meydana gelen daralma nedeniyle ambalaj ürünleri ihracatı 2009 yılında yaklaşık % 15 oranında azalmıştır. 2010 – 2015 yılları arasında ise yaklaşık %50 oranında bir artış göstererek 2,47 milyar dolardan 3,74 milyar dolar seviyesine yükselmiştir. 2015-2019 döneminde ise %26 artış göstererek 4,7 milyar dolara ulaşmıştır. 2019 yılında ambalaj sanayi ihracatında % 60,6’lık payı ile plastik ambalaj ürünleri ilk sırayı almaktadır.

Plastik ambalaj ihracatı bir önceki yıla göre %0,17 artarak 2019 yılında 2,9 milyar dolara yaklaşmıştır. İhraç edilen başlıca plastik ambalaj ürünleri; PP levhalar ve filmler; PE torbalar ve çantalar; PE veya PP şeritlerden örme torbalar ve çuvallardır. İhraç edilen diğer plastik ambalaj ürünleri; kapaklar, kaplar, damacanalar, şişeler ve benzeri eşyalardır.

İhraç edilen diğer önemli ambalaj grubu ise % 24,4’lük ihracat payı ile kağıt ve karton ambalaj ürünleridir. 2019 yılında kağıt ve karton ambalajların ihracatı 1,2 milyar dolara yaklaşmıştır. İhraç edilen başlıca ürünler, kağıt ve kartonlar, oluklu mukavva, kutular, sandıklar ve diğer ambalajlama kaplarıdır. Diğer önemli ambalaj grubu, toplam ambalaj sektöründeki %8,6’lık ihracat payı ile metal ambalajdır. İhraç edilen başlıca ürünler; alüminyum fıçılar, diğer metal fıçılar, konserve kutularıdır (sert veya katlanabilir kutular dahil).

2019 yılında metal ambalaj ürünlerinin toplam ihracatı 404 milyon dolar olmuştur. Cam ve ahşap ambalaj ürünleri diğer önemli ihracat ürünlerdir. Bu ürünler; damacanalar, şişeler, mataralar, kavanozlar, ampuller, ahşap kutu ve paletlerdir. 2019 yılında cam ambalaj ihracatı yaklaşık 142 milyon dolar, ahşap ambalaj ihracatı ise 29 milyon dolar olmuştur.

Türk ambalaj sanayi ürünleri 200 üzerinde ülkeye, AB ülkeleri başta olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu, Doğu Avrupa ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilmektedir. Ülkeler bazında baktığımızda ise 2019 yılında İngiltere, Almanya, Irak, İsrail, İtalya, ABD, Fransa, İran, Hollanda başlıca ihracat yaptığımız ülkelerdir. 2019 yılında ambalaj sanayi ihracatında İngiltere’nin payı %8, Almanya’nın payı %7, Irak’ın payı % 7, İsrail’in payı %4,5 ve İtalya’nın payı %4 olmuştur.